GESPREK VAN VERBONDENHEID EN BETROKKENHEID

Gesprek van verbondenheid en betrokkenheid
donderdag 8 januari 2015

Toespraak door burgemeester Koos Janssen ‘Gesprek van verbondenheid en betrokkenheid’ donderdag 8 januari 2015.

Geachte aanwezigen,

Hartelijk welkom in het gemeentehuis van Zeist, het huis van de samenleving. Het huis van de democratie, onze democratie. De gebeurtenissen in Parijs hebben ons allemaal diep geraakt. Wat een verschrikkelijk incident.

Op afstand. Toch komt het dichtbij. Twaalf gewone mensen. Mensen die gewoon hun werk aan het doen waren. Onschuldig: van het leven beroofd. Ook zijn er veel gewonden. Sommige mensen zijn in kritieke toestand. Vaders, dochters, vrienden… jonge mensen, oudere mensen. Mensen zoals wij.

Het is hartverwarmend dat u hier vanavond bent. Gisteravond en vandaag: vele contacten zijn er geweest. Met MeanderOmnium, met de politie, met de moskeebesturen, met het onderwijsveld, met de kerkelijke organisaties, met politiek en bestuur. Eigenlijk de hele samenleving. We spraken erover en praten nu verder. Samen. Over wat er gebeurd is en gebeurt in Frankrijk. De gevoelens van afschuw en ontzetting delen. Meeleven. Onze aanwezigheid hier is teken van verbondenheid en betrokkenheid. Met de slachtoffers en nabestaanden in Parijs. Met én naar elkaar hier. Dat is ook een teken van verbondenheid en betrokkenheid. De Zeister samenleving.

Het samenzijn hier is ook een teken tegen haat en geweld. Een teken tegen onverdraagzaamheid. Er is nog een wereld te winnen bij het naleven van onze grondbeginselen.

In Zeist vieren we feest met elkaar, maar ook bij dit soort vreselijke gebeurtenissen weten we elkaar te vinden. Laten we het gesprek blijven voeren met elkaar. Laten we vanuit vertrouwen de verbinding met elkaar houden, morgen en overmorgen. Dat blijven we doen als teken van verbondenheid en vertrouwen.

Dank u wel.

Terug

Nieuws

01-08-2019

Vredesontmoeting en uitreiking vredesduif van Zeist

01-08-2019

Walk of Peace scholieren

01-08-2019

Oecumenische Vredesdienst

29-07-2019

Wake Zeist 4 augustus 2019

29-05-2019

Wake bij Detentie Centrum Zeist 2 juni